Religie & cultuur in de Lage Landen IKON logo publieke omroep
Lux Het Vermoeden
De Vermoeden Viering
Lux Magazine
Luxmagazine
Moslim Obamania
    TV TV Ned 2 - Zondag 29 maart 2009 OM 23.40 uur
    herhaling: TV TV Ned 2 - Zondag 5 april 2009 OM 11.30 uur
  qatar121.jpg
 

Get Microsoft Silverlight


Change cannot wait till tomorrow. The time for change is now! Dit is niet Amerika maar LUX vanuit golfstaat Qatar. In navolging van Obama roepen jonge moslimleiders uit 76 landen op tot verandering en gaan ze in debat over hoe ze dat gaan aanpakken.

Op de conferentie Muslim Leaders of Tomorrow in Qatar ontstaat een nieuw islamitisch PR offensief: straal een boodschap van vrede en tolerantie uit en laat de wereld zien hoe divers we zijn. Een poging om de negatieve beeldvorming te keren in een tijd waarin verandering en hoop het nieuwe credo zijn. Het woord is aan de nieuwe generatie!

LUX volgt toekomstige Nederlandse moslimleiders die uitverkoren zijn om de conferentie bij te wonen: opiniemaker Youssef Azghari, tv-persoonlijkheid Esmaa Alariachi, zangeres en muzikante Rajae el Mouhandiz en voorzitster van de Islamitische vrouwenorganisatie Al Nisa, Leyla Cakir.

Hoe werken de grote veranderingsidealen uit Qatar door in de polder? Wat willen zij veranderen in Nederland en hoe gaan ze dat aanpakken?
Juist omdat veel van hun denkbeelden haaks op elkaar staan, promoten ze de diversiteit binnen de Islam. Zo ziet Azghari, oud-columnist van Trouw, het als zijn persoonlijke jihad om moslims, niet alleen in eigen land maar overal ter wereld, meer vrijheid van denken te geven. Daarnaast pleit hij voor gelijke rechten, ook voor anders gelovigen en homoseksuelen.

Ook willen de jonge leiders Nederlanders laten zien hoe divers hun geloof beleefd wordt. De enorme verscheidenheid en veelkleurigheid aan moslims - van orthodox tot seculier islamitisch - op de conferentie in Qatar is daar een goed voorbeeld van.

Ze willen een open en kritisch intern debat stimuleren op weg naar verandering.

Nederland: Yes, we can!Reacties

Er zijn 2 reactie(s)

Naam: Rob
LEF & metaregels voor samenleven
Wat jammer ... een offensief ... en het laten zien van hoe divers moslims zijn kan volgens mij onmogelijk worden verenigd met een boodschap van vrede en tolerantie uitstralen. Er zullen namelijk altijd mensen zijn, die zichzelf moslim noemen en die erg intolerant en zeer oorlogzuchtig zijn ... dat is nou eenmaal menselijk ...

Ik heb sterk de indruk dat mensen als Wilders al in hun handen wrijven om de confrontatie aan te gaan met een groepje jonge moslim leiders, die als een soort missionarissen mensen ervan proberen te overtuigen dat Moslims toch echt ook anders kunnen zijn dan ze tot nu toe kennelijk zijn overgekomen. Willen we dat mensen als Wilders daardoor nog meer aandacht krijgen?!

Los van tot welke minderheid mensen behoren, wat mij betreft is het essentieel hoe mensen elkaar beleven (en tevens hoe we omgaan met elkaar, de flora, de fauna en de “dingen” om ons heen). Dat heeft met “iets” meer aspecten van het menszijn te maken dan een religieuze achtergrond. Om wat voorbeelden te noemen: de opvoeding, de opleiding, de huidskleur, het gezondheid, de overheersende cultuur waarin men is opgegroeid, etc.

Elk mens behoort daarmee dus eigenlijk tot meerdere minderheden.

Vanuit dat perspectief en mede n.a.v. wat slechte ervaringen in de wijk waar ik woon, heb ik medio 2007 het “LEF” initiatief gestart. Eind vorig jaar heb ik een aantal metaregels voor samenleven geformuleerd. Over beide zou ik graag een dialoog willen voeren. Even los van hoe dat zou kunnen (en misschien kan LUX MAGAZINE hierin iets betekenen), heeft iemand interesse of op z’n minst ’t lef om anders te zijn en te doen?
Naam: Athene
waarom altijd dezelfde moslima voor commentaar?
Geachte redactie,
Hierbij wil ik juist wel even op de vrouw spelen: Het valt mij op dat in programmas over de Islam, veelvuldig dezelfde conservatieve moslima wordt uitgenodigd voor commentaar. Zij herhaalt, gehuld in een outfit van duizend jaar terug, slechts een paar one liners en dit al lang. Zijn er in Nederland dan totaal geen intellectuele moslimas? Hier naar te moeten luisteren is tenenkrommend. Vooral omdat zij commentaar moet leveren op een programma dat zeer interessant is en waarin moslimas wel op een verstandige en erudite manier politieke uitspraken deden. Is er dan door de Ikon werkelijk niemand te vinden? Ik lees dat veel moslimas universiteiten bezoeken....Wat gebeurt er vervolgens dan met hen? Waarom worden zij nooit gehoord? Zijn die dan na een dure studie weer opgeborgen?
Van de Halal zusjes heb ik nu echt wel genoeg. Mede door de uitspraken van een van de zussen, die vond dat de oorzaak van het overlijden van de mensen bij het ongeluk met het Turkse vliegtuig, de schuld van hun ongeloof was......Moeten deze enge mensen nu steeds in de media hun mening verkondigen? Dit zal alleen maar de aversie jegens de Moslims doen toenemen.
N.b. Petje af voor de enige weldenkende man van het door u uitgenodigde gezelschap. Tegen zoveel onbenul kon hij uiteraard niet op! Ik ben in veel Moslimlanden geweest en het viel mij altijd op dat men daar nooit verder komt, omdat alles aan "Allah" overgelaten wordt. Net als bij de orthodoxe Joden. Daar is het ook een achterstallige rotzooi.
Met vriendelijke groetU kunt hier reageren. Uw reactie verschijnt direct online.
Naam
E-mail
Uw emailadres wordt NIET gepubliceerd
Titel  
Reactie  
Verificatie code
 
  Type bovenstaande verificatie code

(Code is NIET hoofdlettergevoelig)

 

  Moslim Obamania

Bekijk Uitzending   Reageer

Hedendaagse calvinisten  Vorige
  lux
De humanitaire missie van Ineke Koops  Volgende
  lux

LINKS


 
 
     
    ---