Religie & cultuur in de Lage Landen IKON logo publieke omroep
Lux Het Vermoeden
De Vermoeden Viering
Lux Magazine
Luxmagazine
De humanitaire missie van Ineke Koops
    TV TV Ned 2 - Zondag 5 april 2009 OM 23.40 uur
    herhaling: TV TV Ned 2 - Zondag 3 mei 2009 OM 11.30 uur
  mensenrechten2.jpg
 

Get Microsoft Silverlight

Een gammele visserboot komt aan in Europa. De helft van de opvarenden is dood. In 1988 was het voor het eerst wereldnieuws. Twintig jaar later is het aantal Afrikanen en Aziaten dat zo’n wanhopige poging doet om het beloofde land Europa te bereiken alleen maar groter geworden. Van zo’n 11.000 gelukszoekers is bekend dat ze stierven sinds ‘Fort Europa’ werd opgetrokken. In werkelijkheid zijn het er meer.

De laatste trend: Afrikaanse ouders sturen hun minderjarige kinderen de zee op. Maar wie ontfermt zich over de kinderen die het levend halen? LUX zet de schijnwerper op de Canarische eilanden en volgt de missie van Ineke Koops. Koops, 71 jaar oud, verdiepte zich in het recente rapport van Human Rights Watch over mishandeling van kinderen in de asielzoekerscentra op de Canarische Eilanden.

Een aantal maanden geleden besloot ze er heen te gaan om met de kinderen te gaan praten en hen les te geven. Ze stapte in haar auto, reedt naar Cádiz en zette haar auto op de boot naar Tenerife. Daar begon haar missie langs autoriteiten en kerken.

Het groeiend aantal kinderen onder illegale immigranten is een gevolg van de nieuwe afspraken met Afrikaanse landen. Minderjarigen mogen volgens internationaal recht niet worden teruggestuurd naar het land van herkomst en moeten worden opgevangen door de regering. Op de Canarische Eilanden is dat de eilandregering, die continu in gevecht is met de centrale Spaanse overheid in Madrid. Omdat ze de zorg voor deze kinderen niet aankunnen, zoals al bleek door het rapport van Human Rights Watch.

We hogen de muren van Fort Europa op. Ook Nederland draagt daaraan bij: onze marechaussee traint grenswachten aan de randen van Europa en de regering stelde onlangs een fregat beschikbaar aan Frontex. Dat is het agentschap dat namens de EU in Middellandse Zee en Atlantische Oceaan patrouilleert en illegale immigranten uit zee vist.

Hebben wij een verantwoordelijkheid? Ineke Koops vindt van wel. Is dit alleen weggelegd voor heiligen of verdient haar inzet navolging? Moet Europa dan voor Afrika’s kinderen zorgen? Eén ding is duidelijk: het Nederlandse grensprobleem hebben we moreel uitbesteed aan de zuidgrenzen van Europa. LUX toont de spiegel die Koops ons voorhoudt.
Reacties

Er zijn 2 reactie(s)

Naam: Wim uit Zwolle
Groetjes
Hoe gaat het met je ?
Naam: Adriaan de Wit
Hetzelfde doel/ethiek
De uitzending (voor de 2e keer gezien door mij en herhaald vandaag 5 april) sprak mij aan door Gods Geest omdat mevrouw Koops zei openbaringen ontvangen te hebben over het onderwerp. Ook het onderwerp van vluchtelingen en dat ze zelfs maar naar fort Europa willen komen spreekt mij aan. Vanuit politiek zicht èn de politiek die in verband hiermee van de Koning komt. Maar ook de manier waarop ik me geroepen of nuchterder gezegd geinformeerd voel.
Toen ik de uitzending zag zag ik ook mijn mogelijkheden om mevrouw Koops moreel te ondersteunen. En mijn eigen motivatie om actie te ondernemen op wat zich afspeelt ivm vluchtelingen.

Ik zou dus best graag met mevrouw Koops willen mailen en bellen om te kijken of dit iets op gaat leveren.U kunt hier reageren. Uw reactie verschijnt direct online.
Naam
E-mail
Uw emailadres wordt NIET gepubliceerd
Titel  
Reactie  
Verificatie code
 
  Type bovenstaande verificatie code

(Code is NIET hoofdlettergevoelig)

 

  De humanitaire missie van Ineke Koops

Bekijk Uitzending   Reageer

Moslim Obamania  Vorige
  lux
Pasen: Ontwaakt gij die slaapt en sta op uit de dood…  Volgende
  lux

 
 
     
    ---