Religie & cultuur in de Lage Landen IKON logo publieke omroep
Lux Het Vermoeden
De Vermoeden Viering
Lux Magazine
Het Vermoeden
Naeeda Aurangzeb
    TV Nederland 2 - Zondag 20 december 2009 OM 11.30 uur
    herhaling: TV Nederland 2 - Zondag 15 augustus 2010 OM 11.00 uur
  NaeedaAurangzeb4website.jpg
 


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Bekijk hier de promo:Naeeda Aurangzeb
werd op 4 januari 1974 in Pakistan geboren. Begin 1977 verhuisde zij met haar moeder en broertjes naar Nederland, waar haar vader zich had gevestigd. Naeeda kwam via een studie sociaal-maatschappelijk werk in de journalistiek terecht. Jarenlang gold ze als voorbeeld voor andere moslima’s: ze droeg een hoofddoek terwijl ze programma’s presenteerde, werd geïnterviewd door Opzij en bij Paul de Leeuw, maakte carrière en was getrouwd met een vooraanstaande, gelovige moslim die het opnam voor de rechten van de vrouw. Naeeda: “Maar ik was helemaal niet zo geëmancipeerd. Want in de tien jaar van mijn huwelijk werd ik lichamelijk en emotioneel misbruikt.”  Ze besloot vóór het leven te kiezen en ontvluchtte het huiselijk geweld. “Ondanks alles geloven we nog steeds dat dit vooral bij lager opgeleiden voorkomt. Het grootste taboe blijft geweld bij hoger opgeleiden.”

Haar ‘heilige tekst’ komt uit het boek A woman’s path (Tehila Lieberman), een verzameling persoonlijke verhalen van vooraanstaande vrouwen die na een worsteling een nieuw levenspad kozen. Voor Naeeda blijft zelfvergeving het moeilijkste. “Jezelf vergeven is onderdeel van de verwerking en ten diepste moet je dat alleen doen. Je moet mild kunnen zijn tegenover jezelf, maar je mag je ook niet achter het slachtofferschap verschuilen.”
In de loop der jaren werd Naeeda Aurangzeb regelmatig ter verantwoording geroepen voor de misdaden van moslims. “Maar niemand kwam naar mij toe toen moslima’s, mijn zusters in het geloof, massaal werden verkracht door Serviërs. Wij moeten het verdriet van de ander leren zien.” Daarom geeft ze als kerstboodschap haar ‘dierbare woorden’ mee: “O mensen, Wij hebben jullie uit een man en een vrouw geschapen en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkander zouden kennen.”


HEILIGE TEKST   heilige tekst printen

Ik vraag me af wie ik zal zijn, wat ik zal voelen. Hoe ik mezelf zal beschermen tegen de blikken en beschuldigingen, die uit de draaikolk van emoties zeker zullen ontstaan. Want ik ben vastbesloten bij mijn onzekerheid te blijven – mijn handpalmen open gekeerd naar de wereld – mijn leven meer dan eens tegen de rotsen geslagen. Toch heb ik geweigerd terug te klimmen in het ommuurde fort van jouw wereld. Hoe zal ik me mengen, al is ’t maar één avond, onder al die mensen die mij als verloren beschouwen – die niet begrijpen dat ik de kneuzingen en onzekerheden aanvaard om de rijkdom en complexiteit van de wereld te bezitten?

Ik wil mezelf – en de woorden grijpen me naar de keel – eindelijk vergeven. Mezelf mijn wonden vergeven, de plekken die geamputeerd werden, de plekken die nog steeds bloeden. Mezelf vergeven dat ik geen makkelijker weg koos. Vergeven dat ik vervreemd ben van degenen die van mij hielden, en dat ik zo hartstochtelijk heb liefgehad, vergeven dat ik méér zocht dan wat mensen mij konden bieden. En dat ik daar nog steeds naar op zoek ben.

Uit: A woman’s path (Tehila Lieberman)


REACTIES

Er zijn 57 reactie(s)
Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 

Naam: Jan Goesten
Beste Naeeda
Naar aanleiding van uw optreden bij Pauw & witteman op 21 februari 2012 wil ik gaarne het volgende opmerken. U gebruikte diverse malen het woord: Schizofrenie. t label dat niemand wil dragen. denk na voordat je labelt. zerostigma zie: www.schizofrenieplein.nl
Naam: naeeda
dank voor de reacties
lieve mensen,

Uw reacties zijn hartverwarmend, maar tegelijkertijd maken alle mooie woorden mij nederig en verlegen.

Het boek ´a womens path´is niet te koop in Nederland, heel misschien wel te bestellen via het internet.

Mijn emailadres is n.aurangzeb@gmail.com, afhankelijk van het onderwerp,datum en plaats ben ik beschikbaar voor t geven van een lezing.

De juiste woorden willen maar niet komen, daarom hou ik het kort. Ik lees in de reacties dat er pijn is, soms zelfs wanhoop en verwarring. Jullie eerlijkheid en kwetsbaarheid geeft ook mij kracht en hoop. Het leven is er om geleefd te worden in al haar facetten. Voel, voel de zon, voel de regen, voel de verwarring, de pijn en de hoop.

Jullie warme gebeden voelen als een groot cadeau, te groot misschien, maar ik probeer dit mooie cadeau te accepteren en ik op mijn beurt zend jullie mijn gebeden en de zon.

warme groeten,

Naeeda Aurangzeb
Naam: Nelly
bijzonder en ontroerend
Beste Naeeda,
Ik heb bij uitzending gemist met bewondering geluisterd naar jou levensverhaal. Heel graag zou ik met jou in contact komen om te vragen of jij bij onze vrouwenvereniging nogmaals jou verhaal te doen. Je bent een speciale bijzonder sterke vrouw.
Veel levensgeluk.
Naam: Raina
the complexity of healing
Lieve Naeeda,
Met compassie heb ik naar je gekeken en geluisterd. Je raakte in my een snaar van herkenning over dat wat diep in mij roert. Bedankt voor je moed om die kwetsbaarheid met ons te delen, die je zo lang heb moeten onderdrukken.
Graag zou ik het boek van Tehila Lieberman willen lezen. Ik heb op meerdere plekken gezocht, maar ik kan het niet vinden. Ook niet in de bib. Weet jij misschien waar ik die kan krijgen?
Dank je wel en ga door...
Naam: Bendiks
vergeven en niet vergeten
wat goed om zo met het leven om te gaan.
een tranendal maar ook van hoop en vertrouwen.U kunt hier reageren. Uw reactie verschijnt direct online.
Naam
E-mail
Uw emailadres wordt NIET gepubliceerd
Titel  
Reactie  
Verificatie code
 
  Type bovenstaande verificatie code

(Code is NIET hoofdlettergevoelig)

 

  Naeeda Aurangzeb

Bekijk Uitzending   Reageer


Naam Gast   Vorige
  gast
Naam Gast   Volgende
  gast
 


 
  ---